Kostfilosofi

 

Min kostfilosofi grundar sig på att vi bör äta en kost som så mycket som möjligt liknar den våra förfäder åt för över 10 000 år sedan, innan dagens välfärdssjukdomar och vardagsohälsa började utvecklas. Det är denna kost våra kroppar är anpassade till och mår bäst av.

 

För mig är det även viktigt att vi, trots att vi alla har samma ursprung, inte glömmer bort att vi samtidigt är individer och fungerar därför olika när det gäller kosten.

 

För att sammanfatta den naturliga kost jag förespråkar så innebär det att äta:

 

 

”Kött, fågel, fisk, skaldjur, grönsaker & nyttiga fetter. Beroende på ditt mål och livsstil även rotfrukter, frukt & bär, men inget tillsatt socker eller gluten”

 

 

Denna typ av kost benämns ofta som Paleo, från den tid då våra förfäder antas ha ätit på detta sätt, nämligen under den äldre stenåldern som också kallas Paleolitikum. Andra beteckningar för dess varianter är lågkolhydratkost, artegen föda och, det (tyvärr) många gånger missförstådda begreppet LCHF. För mig är det viktigt att påminna både mig själv och mina kunder om att det inte spelar någon roll vad vi kallar vårt sätt att äta – huvudsaken är hur maten påverkar vår hälsa och hur vi mår när vi äter den.

 

Om vi hittar det sätt att äta som är rätt för just oss, både som människor men också som individer, så kan vi bli av med allt från huvudvärk, uppsvälld mage, IBS, allergier och till och med vända sjukdomstillstånd som diabetes typ 2 och liknande. Fortsatt kan vi räkna med att hålla en jämn energinivå under hela dagen, få ett jämnare humör och slippa sötsug och hungerkänslor som leder till onödigt ätande mellan måltiderna.

 

Som kostrådgivare lägger jag mycket tid till att hjälpa dig hitta det sätt att äta som fungerar för dig och din vardag. Jag vill också hjälpa dig förstå varför du bör äta på ett visst sätt och därför är teorin bakom kostråden viktigt för mig att förmedla. Som med alla delar av hälsan kan du inte bara satsa på kosten för att bli riktigt hälsosam, utan måste balansera en god kosthållning med bra träningsvanor, god sömn och en stressnivå under kontroll. Allt detta kan jag hjälpa dig med.

 

Läs mer under Kost- & livsstilsrådgivning.